Društvo študentov medicine Slovenije
Delavnice varne in zdrave spolnosti PDF natisni E-pošta

Namen delavnic varne in zdrave spolnosti je mladostnikom posredovati osnovne informacije o spolno prenosljivih okužbah ter jih motivirati k varnemu in odgovornemu spolnemu življenju. O spolnem življenju marsikje težko spregovorimo, zato je model vrstniškega izobraževanja zelo primeren za mlade. Študentje (vodje delavnic) so jim starostno in miselno blizu, zato se mladi lažje odkrito pogovarjajo z njimi na temo spolnosti.

Gre za celosten pristop k spolnosti mladih. V delavnicah nadgradimo in podkrepimo znanje mladih, ki ga že imajo. Vsebine, ki jih obravnavamo: anatomija in fiziologija spolnih organov, menstruacijski cikel, nosečnost, kontracepcijske metode, splav, spolno prenosljive bolezni s poudarkom na okužbi s HIV (način prenosa, AIDS, zaščita, življenje HIV pozitivnih), manj tvegani načini obnašanja, aktualne teme. Posebno mesto v našem programu zavzema priprava mladega človeka na prve korake v spolnost (kdaj in zakaj naj se nekdo odloči za prvi spolni odnos, učenje komunikacijskih veščin v partnerskem odnosu, obisk ginekologa). Učimo pa jih tudi praktičnih veščin, ki vodijo k zdravemu in varnemu spolnemu življenju (pravilen nakup, shranjevanje in uporaba kondoma).


Cilji

  • utrjevanje in nadgrajevanje znanja o varni in zdravi spolnosti ter tveganih načinih obnašanja (osnove anatomije in fiziologije spolnih organov, spolni odnos, nosečnost, splav, kontracepcijske metode, spolno prenosljive bolezni)
  • soočanje mladostnika in njegove samopodobe s spolnostjo (prvi koraki v spolnost, ginekološki pregled, pomen in uporaba kontracepcije)
  • povišanje zavesti o potrebi po aktivnem izvajanju zaščite in dejansko zvečanje uporabe zaščitnih sredstev
  • posredovanje najnovejših podatkov (nova odkritja medicine, najnovejše epidemiološke študije, zdravniška pomoč, diagnostika)
  • razdeljevanje informacijskega materiala z vsemi informacijami, s katerimi lahko mladi kasneje, doma, poglobijo svoje znanje (posredovanje SOS telefonske številke za dodatna vprašanja)
  • problematika diskriminacije ter spodbujanje k toleranci "drugačnih".

Ogledi: 19714
feedKomentarji (1)add comment

ninica pravi:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Živjo!

Zanima me kje bi lahko dobila nekaj materiala za svetovni dan boja proti aidsu? Kakšen poster, rdeče pentlje...za moje učence.

Hvala!

pozdravček
November 20, 2010

prikaži/skrijNapišite komentar

busy
Zadnjič posodobljeno: Torek, 22. november 2011 22:21
 
happy-bear