Društvo študentov medicine Slovenije
Istospolno usmerjeni PDF natisni E-pošta

Zakaj nekatere imenujemo "homoseksualec" ali "gej" ali "lezbijka"? Kaj to pomeni?

Izraz "homoseksualnost" ni nastal pred kratkim. Prvi so ga začeli uporabljati že viktorjanski zanstveniki, ki so označevali istospolno usmerjenost kot simptom duševne motnje. Homoseksualni moški in ženske so se odločili uporabljati izraz "gej" (gay), da bi se oddaljili od stigmatizacije, da so nenormalni in duševno bolani. Še več, nekateri geji imajo besedo "homoseksualnost" za žaljivko.

V splošnem sta izraza "gej" in "lezbijka" manj negativno nabita kot "homoseksualnost". Beseda "gej" je prvotno označevala tako homoseksualne moške kot ženske, kasneje pa je postala oznaka predvsem za istospolno u smerjene moške. Izvor te besede je neznan, domneva pa se, da je beseda prišla iz francoskega izrazoslovja iz besede "gaie", kar je v 19.stoletju označevalo homoseksualca.

Beseda "lezbijka" je danes uporabljana v povezavi s homoseksualno žensko, izpeljana pa je iz besede "Lesbos" (ime grškega otoka).

"Strejt" (straight) se uporablja za označevanje heteroseksualnih ljudi, ki imajo spolne odnose z nasprotnim spolom.


Definicija homoseksualnosti

Sprva se zdi opredelitev homoseksualnosti jasna, vendar če pogledaš od blizu, se stvar zaplete. Definicija zajema nekako tri kriterije:

  1. spolna privlačnost do istega spola
  2. spolni odnos z osebo istega spola
  3. spolna identiteta (imeti samega sebe za gej-a ali lezbijko)

Vsak od teh treh kriterijev lahko nastopa drugače pri posamezniku. Te tri kriterije lahko ponazorimo s krogi, ki se pri posamezniku različno prekrivajo.

Vzemimo prva dva kriterija - spolna privlačnost in spolni odnos. Ponazorimo dve osebi z diagramom:

Slika 1 - kroga se prikrivata približno na polovici. To osebo lahko privlačijo osebe istega spola, vendar z njimi nima nujno spolnega odnosa. Prav tako lahko ima spolni odnos z osebo istega spola, vendar čuti, da ima večino svojih spolnih čustev usmerjenih v nasprotni spol.
Slika 2 - tukaj se spolna privlačnost in spolno vedenje (spolni odnos) prekrivata. Osebo čustveno privlači isti spol in ima tudi spolne odnose s pripadniki istega spola.

V naslednjem primeru imamo spolno privlačnost in spolno identiteto.

Slika 3 prikazuje osebo, ki jo sicer privlačijo osebe istega spola, vendar pa se nima za geja ali lezbijko.

Slika 4 pa predstavlja osebo, pri kateri se skladajo spolna privlačnost, spolno vedenje in samopodoba. Oseba se ima za geja oz. lezbijko, spolno jo privlači isti spol, in ima spolne odnose z osebo istega spola.

Ti diagrami enostavno pokažejo, da je definiranje spolnosti in spolne usmerjenosti kompleksno, odvisno od posameznika in njegovih čustev, dojemanja samega sebe, spolnega vedenja in drugih dejavnikov. Pomebno je vedeti, da je med skrajno homoseksualnostjo in heteroseksualnostjo več stopenj. Tako so biseksualci tisti, ki čutijo enako spolno privlačnost tako do moških kot do žensk.

A= 100% heteroseksualnost

D= biseksualnost (50%)

G= 100% homoseksualnost

Iz te lestvice lahko vidimo, da je med 100% heteroseksualnostjo in 100% homoseksualnostjo veliko skupin posameznikov, ki imajo različno stopnjo privlačnosti do istega oz. Nasprotnega spola. Spolnost ni nekaj črno belega, ampak je izjemno pestra in kompleksna, veliko bolj kot smo mislili.


Kako zgleda razmerje med dvema fantoma ali dvema lezbijkama?

Pestrost homoseksualnih odnosov je prav tolikšnja, kot raznolikost v heteroseksualnih odnosih. Nekateri ne trajajo dolgo, drugi so precej trdni in trajajo zelo dolgo časa. Nekateri pa imajo raje avanture. Posameznikova čustva in obnašanje se tekom časa spreminjata, pravtako potrebe partnerja.

Tako heteroseksualci kot homoseksualci imajo pester izbor spolnih aktivnosti. Lahko se poljubljajo, božajo, masturbirajo en z drugim, izvajajo in prejemajo oralni seks, izvajajo penetracijo s prsti in v primeru dveh moških - penetracija s penisom.

Nekateri posamezniki avtomatično predvidevajo, da spolni odnos med dvema gejema nujno vključuje analni spolni odnos. Obsežna angleška študija je pokazala, da 25-34% homoseksualcev ni nikoli izvajalo analnega spolnega odnosa (niti aktivno niti pasivno). V zadnjem času, ko je postalo jasno, da je receptivni analni spolni odnos še posebej nevaren in tvegan za prenos virusa HIV, je mnogo moških, ki so sicer prej izvajali analni seks, spremenilo svoje navade in se usmerilo k drugim oblikam spolne aktivnosti. Danes izvaja analni spolni odnos okrog 20% homoseksualnih moških ali manj.

V heteroseksualnih odnosih, še posebej med mladimi ljudmi, je običajno pričakovanje, da je vloga moškega izvajati penetrativni seks in vloga ženske, da je penetrirana. Mladi verjamejo, da morajo obstajati enake vloge tudi pri homoseksualcih. To pomeni, da mora biti eden od partnerjev pač dominanten (moška vloga) in drugi podredljiv (ženska vloga). Resnica pa je, da to drži prav toliko za heteroseksualce kot za homoseksualce.


Kakšna je vloga analnega spolnega odnosa pri (mladih) gejih?

Raziskava med mladimi geji je pokazala, da obstaja močno prepričanje o analnem seksu kot pomembnem delu vsakega homoseksualnega odnosa. Mnogo teh mladih pa je vedelo, da analni seks ni bil tisto, kar so hoteli. In hkrati so tudi ugotovili, da analni spolni odnos tudi ni vedno tisto, kar je partner od njih pričakoval.

Mladi so z veseljem ugotovili, da analni spolni odnos ni nekaj nujnega v zgodnjem odnosu s partnerjem. Postalo jim je jasno, da lahko postavljajo pogoje, pod katerimi bodo morda imeli analni odnos z nekom. Sem spada predvsem to, da bodo imeli analni spolni odnos šele takrat, ko bo prišel "pravi" čas - to pa vključuje zaupanje, spoštovanje, občutek varnosti, nekateri hočejo početi to z nekom posebnim in ki jim veliko pomeni...

Žal pa te to ne ščiti pred HIV. Nasprotno - zgoraj naštete stvari lahko izničijo pomembno sporočilo o varnem spolnem odnosu!

V Veliki Britaniji, ZDA, Avstraliji in Evropskih državah, kot so Norveška, Nizozemska in Nemčija, so bili geji in biseksualni moški med prvimi, ki so se okužili s HIV. To pa je povzročilo še dodatno stigmatizacijo in predsodke do gejev in lejzbik.


Homoseksualnost, HIV/AIDS

Homoseksualni moški so v razvitih državah še vedno skupina z največjim tveganjem za okužbo s HIV. Koliko je okuženih z virusom HIV med homoseksualci, ne moremo natančno oceniti. Podatke, ki jih imamo, dobimo le tako, da se homoseksualci testirajo na HIV in povejo, da so homoseksualci. Tako je v Sloveniji trenutno prijavljenih 45 primerov okužbe s HIV med homoseksualci (kjer se AIDS še ni razvil) in dodatnih 5, kjer se je AIDS že razvil (septmeber 2002)

Ne moremo pa oceniti, koliko je okuženih homoseksualcev, pa tega ne vejo. če se namreč nekdo, ki je okužen, ne gre testirati, je čas med okužbo in prvimi bolezenskimi znaki precej dolg. Ocena pa zgornjo številko najmanj potroji.

Za primerjavo, marca 2001 je bilo v Veliki Britaniji diagnosticiranih 27269 s HIV okuženih homoseksualcev. Dodatno tveganje predstavljajo potovanja v tujino.

Na podlagi teh številk so bili geji označeni za promiskuitetne (pogosto menjavanje spolnih partnerjev) in ljudi, ki po nepotrebnem izvajajo tvegane spolne odnose. Ampak dokazi kažejo prav nasprotno - geji so v zahodnih državah odgovorni kar se tiče promočije varne spolnosti, občutljivi na dogajanje okrok HIV/AIDS, in redno ter predvsem pravilno uporabljajo kondom. Visoka stopnja okuženosti v zahodnih državah ima vzrok predvsem v tem, da so bili nekaj let nazaj, ko se je večina teh gejev okužila, homoseksualci nezadostno informirani o epidemiji, tveganih spolnih odnosih in tveganju za infekcijo s HIV.

Glavni način prenosa med geji je domnevno nezaščiten analni spolni odnos brez kondoma. Še posebej problematična je preventiva med mladimi geji. Ti se namreč ne počutijo varno pri uporabi močnejšega kondoma za analni seks - imeti in uporabljati tak kondom namreč pomeni, da so lahko razkriti kot homoseksualci. Pa tudi v šolah dobijo premalo informacij o varnem seksu, saj je spolna vzgoja v šolah naravnana predvsem na heteroseksualni spolni odnos. Še več - večinoma mladi geji o homoseksualnem odnosu in preventivi, ki bi bila namenjena le njim, ne slišijo nič.

Nekateri mladi geji mislijo, da imeti manj partnerjev in biti monogamen hkrati pomeni zadostno in ucinkovito preventivo pred HIV. Študija v Veliki Britaniji je pokazala, da je v intimnejšem ali monogamnem odnosu več mladih gejev kot starejših. To lahko pojasni, zakaj se nekateri mladi okužijo - znotraj teh razmerji ima namreč eden od partnerjev nezaščiten analni spolni odnos, ker predvideva, da je partner HIV negativen in v enaki meri zvest.

Mlade geje so tudi vprašali, ali je AIDS bolj povezan s starejšimi ljudmi kot pa z njimi. Skoraj enoglasno so menili, da so manj dovzetni za okužbo s HIV kot pa starejši. Mnogi med njimi pa so se strinjali, da nanje vpliva maldostniška razigranost.

Mnogi so se tudi zavedali, da imajo premalo informacij o varni spolnosti, kar tudi pojasnjuje, zakaj imajo mladi geji mogoče več možnosti, da se okužijo s HIV. Dejstvo je, da se več kot pol ljudi okuži s HIV med 15 in 25 letom!


Problem vztrajanja pri varnem spolnem odnosu

Stopnja, na kateri se nahaja odnos med dvema partnerjema, lahko vpliva na uporabo zaščite pri analnem spolnem odnosu. Obstaja velik razpon med situacijo, ko je med mladimi analni seks povezan s strahom (in imajo na voljo malo informacijh o varnem seksu) in tistimi, ki izvajajo analni seks prav zato, ker imajo potrebne informacije.

Odločitev posameznika, da ne bo imel nikoli analnega spolnega odnosa, se večkrat spremeni v odločitev, da bo vedno imel le zaščiten spolni osnos. Ko bo enkrat v nekem razmerju z nekom, se bo to stališče ponovno spremenilo in bo prišel do ugotovitve, da je mogoče primerno v določeni situaciji z določenim partnerjem imeti tudi nezaščiten spolni odnos.


Ogledi: 16499
feedKomentarji (0)add comment

prikaži/skrijNapišite komentar

busy
Zadnjič posodobljeno: Sobota, 25. oktober 2008 15:14
 
happy-bear