Društvo študentov medicine Slovenije
Oralna hormonska kontracepcija PDF natisni E-pošta

Kaj je oralna hormonska kontracepcija in kdo jo lahko uporablja?

OHK je v obliki tabletk, ki vsebujejo hormona estrogen in progesteron. OHK svetujemo vsem zdravim mladostnicam, ki so imele vsaj 6 rednih menstruacij. Izjemoma lahko ginekolog predpiše tabletke že prej.


Kakšna je učinkovitost OHK?

Učinkovitost je visoka, okrog 99,7%. Pri določenih okoliščinah lahko učinkovitost pade.


Ali lahko ženska vseeno zanosi, tudi če jemlje hormoske tabletke?

Vedeti moramo, da lahko kljub rednemu jemanju tablet ženska zanosi, npr. v primeru, če se tableta prehitro izloči (bruhanje, driska...) ali pa če sočasno jemlje zdravila, ki zmanjšujejo kontracepcijski učinek hormonov (antibiotiki, zdravila proti epilepsiji, tuberkulozi, revmi, alergiji). Tudi hud stres lahko zmanjša učinkovitost hormonskih tabletk. Po drugi strani pa lahko hormonske tabletke povečajo delovanje drugega zdravila, npr. pomirjevala skupine diazepamov ter zdravila proti depresiji.


Kako deluje OHK

Hormoni v tabletkah delujejo tako, da preprečijo ovulacijo (sprostitev jajčeca iz jajčnika). Delujejo pa tudi na celo telo.


Kako jemljemo hormonske tabletke?

Od 1. dne menstruacije dalje vzame ženska vsak dan eno tableto. Po 21. dneh sledi 7 dni premora - v tem času se pojavi krvavitev podobna menstruaciji. 8. dan se ponovno začne jemati tablete. Tablete naj se jemlje vsak dan ob isti uri.


Kakšni so stranski učinki in kdo ne sme jemati hormonskih tabletk?

Ob začetku jemanja hormonskih tablet se lahko pojavijo prehodni stranski učinki, ki navadno kmalu minejo. Hormonskih tabletk ne smejo jemati nosečnice in ženske z nekaterimi zdravstvenimi težavami.


Stranski učinki

Prve tri mesece jemanja tablet se organizem prilagaja in skuša vzpostaviti novo ravnovesje. Pojavijo se lahko slabost, glavobol, napete dojke, povečanje teže, ki pa po tem času navadno izginejo, zato jemanja ni treba prekinjati. Sem sodijo tudi vmesne krvavitve. Če je krvavitev majhna ali zelo kratkotrajna, jo lahko zanemarimo. Če je močnejša ali traja dlje kot en dan in je ne spremljajo druge težave (zvišana temperatura, bolečine, slabo počutje) vzamemo naslednje dni po dve tableti (zjutraj in zvečer), ker krvavitev nakazuje premajhno količino hormonov in s tem nezadostno kontracepcijsko delovanje. Če krvavitev po petih dneh še ne preneha, moramo na pregled h ginekologu.

Hormonskih tabletk ne smejo jemati:
 • nosečnice
 • ženske, ki imajo ali so že imele krvne strdke (tromboze), obolenja plučnih, možganskih in srčnih žil ali krčne žile
 • ženske z rakastim obolenjem rodil ali dojk
 • ženske z jetrnimi okvarami in boleznimi
 • ženske z visokim krvnim pritiskom
 • ženske, pri katerih je v družini pogosta ateroskleroza
 • ženske s prekomernim delovanjem ščitnice
 • tiste, ki imajo migrene
 • tiste, ki se zdravijo zaradi alergij, epilepsije, revmatičnih obolenj, tuberkuloze in depresije - zaradi medsebojnega delovanja zdravil in hormonskih tabletk
 • kadilke po 35. letu
 • ženske po 40. letu

Odsvetujemo jih tudi ženskam, ki dojijo, imajo sladkorno bolezen, obolenja žolčnika, miome in srčne, pljučne ali ledvične bolezni.


Kdaj moram prenehati jemati hormonske tabletke?

Če se pojavijo glavoboli ali vrtoglavice, motnje vida, porast telesne teže za več kot 5kg, zlatenica, otekanje nog, bolečine v trebuhu ali prsnem košu, težave pri dihanju. V teh primerih je potrebno takoj prenehati z jemanjem tabletk in iti na kontrolni pregled h ginekologu.

Hormonske tabletke naj prenehajo jemati tudi ženske, ki načrtujejo zanostitev, in sicer 3 mesece pred želeno zanositvijo.

Jemanje OHK je potrebno prekiniti 6 tednov pred načrtovano operacijo, ne smejo se jemati tudi 6 tednov po operaciji (motnje v strjevanju krvi).

Če želite prenehati z jemanjem hormonskih tabletk, storite to vedno ob koncu ciklusa.


Kdaj začnejo delovati tabletke?

V prvem, začetnem ciklusu jemanja prvih pet do sedem tablet še ne ščiti v zadostni meri. Če po prvi ploščici tablet ni krvavitve, moramo na kontrolo, da izključimo nosečnost. Pri jemanju OHK je potreben reden zdravniški nadzor. Le tako bo metoda varna in uspešna.


Ogledi: 12585
feedKomentarji (0)add comment

prikaži/skrijNapišite komentar

busy
Zadnjič posodobljeno: Nedelja, 26. oktober 2008 14:38
 
happy-bear