Društvo študentov medicine Slovenije
Sterilizacija ženske PDF natisni E-pošta

Kaj je sterilizacija?

Sterilizacija je operativni poseg s katerim pacientki omogočimo trajno zaščito pred nezaželeno nosečnostjo. Med sterilizacijo prekinemo prehodnost obeh jajcevodov in tako onemogočimo srečanje jajčeca s semenčico. Ustrezno narejena sterilizacija velja za eno najbolj zanesljivih vrst zaščite, saj so zanositve po sterilizaciji zelo redke.


Katerim ženskam sterilizacijo priporočamo?

Sterilizacijo priporočamo ženskam, ki so trdno odločene, da si otrok ne želijo več. Vsem tistim, ki o tem še dvomijo priporočamo druge vrste zaščite pred nezaželeno nosečnostjo. Naša zakonodaja dovoljuje sterilizacijo ženskam, ki zanjo zaprosijo in so dopolnile 35 let. Mlajšim jo dovoljuje le takrat, kadar bi druge vrste zaščite oziroma nezaželena nosečnost predstavljale znatno tveganje za zdravje ženske.


Kje zaprositi za sterilizacijo?

Sterilizacijo lahko odobri le komisija za umetno prekinitev nosečnosti. Pri njej lahko vloži prošnjo vsaka ženska, ki izpolnjuje pogoje. Ko komisija prošnjo odobri, prične teči šestmesečni rok, po katerem je sterilizacijo dovoljeno opraviti. Izjemoma komisija dovoli takojšen postopek, kadar druge vrste zaščite zaradi zdravstvenih vzrokov niso priporočljive. Sterilizacijo lahko opravijo v ustrezno opremljenih ustanovah na osnovi napotnice, ki jo izda izbrani ginekolog.


Kakšen poseg je sterilizacija?

Sterilizacija je danes praviloma laparoskopski poseg. Med operacijo, ki poteka v splošni anesteziji, z bipolarno pinceto jajcevoda koaguliramo (zakrknemo), nanj postavimo sponke ali zanko. Poseg traja le nekaj minut, pacientka pa lahko odide domov že naslednji dan po posegu. Bolniški stalež tako trja le teden dni.


Kakšni so stranski učinki sterilizacije?

Stranskih učinkov sterilizacije praktično ni. S sterilizacijo ne povzročimo nikakršnih hormonskih sprememb. Menstruacije se ne spremenijo, želja po spolnosti in občutki ob njej ostanejo nespremenjeni. Sterilizacija tudi ne pospeši sprememb, značilnih za menopavzo. Zapleti sterilizacije so redki. Lahko so posledica anestezije ali pa samega postopka (npr. krvavitev, poškodba notranjih organov). Da bi možnost zapletov čimbolj zmanjšali, vsako pacientko pred posegom pregleda ginekolog in internist, razložimo pa ji tudi možnost in pogostnost zapletov.


Ogledi: 18315
feedKomentarji (0)add comment

prikaži/skrijNapišite komentar

busy
Zadnjič posodobljeno: Nedelja, 26. oktober 2008 15:39
 
happy-bear