Društvo študentov medicine Slovenije
Maternični vložek z dodatkom bakra PDF natisni E-pošta

Kaj je maternični vložek in kako deluje?

Maternični vložek je kontracepcijski pripomoček, ki ga vstavimo v maternico. Mehko, prožno plastiko (običajno v obliki črke T) ovija baker. Maternični vložek deluje na maternico in semenčice, tako da prepreči oploditev in kontracepcijsko deluje do 8 let. V enem letu uporabe materničnega vložka z njim zanosi manj kot ena od stotih žensk (99% učinkovitost). Maternični vložek vloži in odstrani ginekolog.


Katerim ženska maternični vložek priporočamo?

Maternični vložek je enostavno, zanesljivo sredstvo za ženske, ki ne morejo uporabljati hormonske ali druge kontracepcije ter še dlje časa ne želijo ponovno zanositi.


Katerim ženskam maternični vložek odsvetujemo?

Maternični vložek odsvetujemo ženskam, ki še niso rodile. Ni primeren za ženske, ki imajo več spolnih partnerjev, kar pomeni večje tveganje za spolno prenosljive bolezni in vnetja rodil. O primernosti vložka odloči ginekolog po pregledu in izključitvi morebitnih bolezni, zaradi katerih uporaba vložka ni mogoča.


Kdaj vlagamo maternični vložek?

Maternični vložek običajno vložimo ob menstruaciji. Lahko se vloži tudi po porodu, med dojenjem ali po prekinitvi nosečnosti. Vložek takoj zaščiti pred zanositvijo.


Kako pogosto so potrebni ginekološki pregledi?

Ginekološki pregled je potreben tri mesece in eno leto po vložitvi in nato enkrat letno. Pravilno lego vložka lahko tudi sami preveriti z otipavanjem 2 cm dolgih nitk, ki visijo iz materničnega vratu. Takojšnji pregled je nujen (pri vašem ginekologu oz. če ta ni dosegljiv, pri dežurnem ginekologu v urgentni ambulanti Kliničnega centra), če imate enega ali več od spodaj navedenih znakov:

  • izvenciklične krvavitve
  • bolečine v trebuhu
  • gnojni izcedek iz nožnice
  • povišana temperatura
  • izostanek menstruacije

Kdaj je potrebno odstraniti maternični vložek?

Ob nepričakovani zanositvi moramo maternični vložek odstraniti takoj, ker morebitno delovanje bakra, ki ga vsebuje maternični vložek, na plod ni dovolj raziskano. Maternični vložek odstranimo tudi tri mesece pred načrtovano zanositvijo ter po osmih do desetih letih neprekinjene uporabe.

Maternični vložek ne varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi!

Ogledi: 14139
feedKomentarji (0)add comment

prikaži/skrijNapišite komentar

busy
Zadnjič posodobljeno: Nedelja, 26. oktober 2008 15:29
 
happy-bear