Društvo študentov medicine Slovenije
Gonoreja PDF natisni E-pošta

Gonoreja (kapavica) je najbolj raširjena klasična SPB. Njen povzročitelj se prenaša s spolnimi stiki. Bolezen ki je je bilo po 2. svetovni vojni pri nas veliko je v petdesetih letih pri nas upadala, nato pa vztrajno rasla do začetka sedemdesetih let, od takrat pa vztrajno upada, tako, da smo v zadnjih nekaj letih zabeležili po okrog 50 svežih okužb. Vendar podatki za gonorejo niso tako zanesljivi kot za sfilis, saj prijavljanje ni vedno redno, velika pa je tudi obveščenost prebivalstva o učinkovitosti antibiotikov po katerih dostikrat posegajo brez posveta z zdravnikom.


Gonoreja pri moškem

Po kratki nekajdnevni inkubaciji pride do vnetja sluznice sprednjega dela sečnice z gnojnim izcedkom, srbežem in pekočo bolečino ob uriniranju. Po dveh tednih pa preide vnetje v kronično in težave postanejo manj izrazite. Možni so tudi zapleti.


Gonoreja pri ženski

Zaradi drugačne zgradbe ženskega spolovila ni pri okuženi ženski skoraj ni bolezenskih znamenj. Kronično vnetje se lahko razširi na medenične organe in posledica je lahko izvenmaternična nosečnost ali sterilnost. Tudi gonoreja se lahko pojavi izven spolovila, na veznici, v zadnjiku ali žrelu. Možni so še ostali zapleti


Zdravljenje

Dolgo časa je veljal penicilin za učinkovito zdravilo, vendar so se v zadnjih 20 letih pojavili sevi, rezistentni (odporni) na penicilin. Z leti se je razvila še kromosomska rezistenca na peniciline, tetracikline, makrolide in celo spektinomicinu. Danes uporabljamo ceftriakson, oz. cefiksim.Ogledi: 6978
feedKomentarji (1)add comment

gl pravi:

gonoreja
imam vprašanje pred približno dvema tednoma sem imel spolni odnos z dekletom nezaščiten. sedaj pa so se mi pojavile blage pokoče bolečine pri urinarjenju ter prozoren izcedek.... ali je to možna gonoreja ter kako se jo ozdravi?
June 11, 2009

prikaži/skrijNapišite komentar

busy
 
happy-bear