Društvo študentov medicine Slovenije
Genitalne mikroplazme PDF natisni E-pošta

Povzročitelj

Mikoplazme so paraziti na sluznici spolovil in sečil pri obeh spolih, njihova navzočnost je pogosto neopazna. Mycoplasma hominis in Ureaplasma urealyticum pogosto povzročata okužbe spolovil in sečil pri spolno aktivnih moških in ženskah.

Bakterijo Ureaplasma urealyticum pogosto najdemo v materničnem vratu ali nožnici pri zdravih odraslih spolno dejavnih ženskah (40-80 %), najdemo pa jo tudi pri moških (20 %).


Prenos

Bakterija se prenaša s spolnimi odnosi in število okužb narašča z večjo pogostnstjo odnosov in večjim številom različnih partnerjev. Lahko se prenaša vertikalno od matere na otroka med nosečnostjo ali pa pri porodu. Prenos je lahko neopazen, lahko pa povzroči majhno porodno težo (< 1200 g), pljučnico, meningitis novorojenčka in tudi spontan splav ali odmrtje ploda.


Klinični potek bolezni

Za okužbo Ureaplasma urealyticum je značilen belkast serozen izcedek s srbeže in zmernim pečenjem. Pri moških lahko povzroči prostatis, epididimitis, nespecifični uretritis, redko septični artritis, pri ženskah pa endometritis, splav ter poporodno vročico. Lahko je tudi vzrok za sterilnost pri obeh spolih.

Mycoplasma hominis pogosto izoliramo v sečnici pri moških brez kliničnih težav in pri negonokoknem uretritisu.


Zdravljenje

Doksiciklin, klindamicin, eritromicin, ofloksacin.

Ogledi: 8759
feedKomentarji (0)add comment

prikaži/skrijNapišite komentar

busy
Zadnjič posodobljeno: Sobota, 25. oktober 2008 13:33
 
happy-bear